תפריט

עורך דין ייפוי כוח מתמשך

עורך דין ייפוי כוח מתמשך עוסק בהכנת מסמך משפטי, שעקב שינוי בחוק הכשרות המשפטית, מקנה לאדם את האפשרות, כל עוד הוא צלול בדעתו, לתכנן ולהחליט מראש, מי היה רוצה שיטפל בכל ענייניו, במידה ולא יוכל יותר, מכל סיבה שהיא לעשות זאת בעצמו. עורך דין ייפוי כוח מתמשך מייצג אדם הנקרא "ממנה" מכיוון שהמסמך אותו הוא עורך עבורו, מהווה סוג של כתב מינוי עבור אדם או מספר אנשים, אותם בחר מבקש ייפוי הכוח המתמשך.

המצב שמוביל לכניסת תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך

ייפוי כוח מתמשך הופך להיות רלוונטי ברגע שאדם מבין שקיים סיכוי לכך, שבשל מחלה או, בשל גילו, הוא עשוי להגיע למצב של חוסר בהירות מחשבתית, מצב קוגניטיבי המשתנה לרעה ואינו מאפשר קבלת החלטות עצמאית. ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף בדיוק ברגע שהוגדר בייפוי הכוח המתמשך, בו האדם נמצא במצב של חוסר יכולת קוגניטיבית לקבל החלטות. מצב כזה יכול להתרחש גם במפתיע עקב תאונת דרכים ולכן, חשוב בשלב מסוים של החיים, לא בהכרח בגיל זקנה, להכין באמצעות עורך דין, ייפוי כוח מתמשך. מצבים נוספים בהם נדרש להכניס לתוקף ייפוי כוח מתמשך הנם: מחלות זקנה כמו אלצהיימר ודמנציה, בעיות נפשיות, או כל מוגבלות שכליות הנובעות מכל סיבה שהיא.

חתימה על ייפוי כוח מתמשך

הליך החתימה על ייפוי כוח מתמשך מתבצע בצורה הבאה: הממנה בוחר את האדם או האנשים שייכנסו לנעליו בבוא העת. לאחר מכן, עורך הדין, עורך ומנסח את ייפוי הכוח המתמשך, ומביא אותו לידי חתימה. החתימה על ייפוי הכוח המתמשך מתבצעת מול עורך הדין, שתפקידו לאשר את החתימות ושהחותמים הם אכן האנשים בהם בחר הממנה. בצורה זו, שומר הממנה על כך שגם במצב בו לא יוכל לקבל החלטות על עצמו, מכל סיבה שהיא, מתוקף המינוי שבחר להצהיר עליו, הוא למעשה, ימשיך לשלוט בחייו גם כשלא יוכל לעשות זאת בכוחות עצמו.

השינוי החשוב שנכנס לחוק הכשרות

בשנת 2016 עודכן חוק הכשרות והתווסף תיקון 18 לחוק. מדובר בתיקון חשוב ביותר המשנה את המצב שהיה קיים עד לאותו יום. בעבר, אדם שהיה מאבד את היכולת לקבל החלטות באופן עצמאי, כשהדבר היה מאובחן, נדרשה המשפחה למנות לאיש אפוטרופוס. מינוי אפוטרופוס הוא הליך משפטי מורכב, הדורש סבלנות והוא מתבצע רק לאחר שהאדם מאבד את יכולתו הקוגניטיבית. תיקון 18 לחוק קובע, אדם יוכל לבחור מראש את האנשים שיקבלו בבוא העת את ההחלטות במקומו, ולמנות אותם בהליך משפטי שאינו כולל מינוי אפוטרופוס בבית משפט. הפתרון שהביא תיקון 18 לחוק הכשרות הוא אותו ייפוי כוח מתמשך, אותו, עורך ומנסח עורך דין המתמחה בכך, נחתם בנוכחותו ומאפשר לאדם, לבחור מראש את האנשים עליהם הוא סומך.

תפקיד "המיודע"

במעמד בו נקבע מי יהיה או יהיו מיופיי הכוח של הממנה, ניתן ומומלץ מאוד למנות אדם נוסף כמיודע. כלומר, הממנה בוחר אדם, עליו הוא סומך, והוא יקבל דיווחים ממיופיי הכוח אודות פעולות שבוצעו בשם הממנה. חשוב מאוד לדעת, במידה ולא ימונה מיודע, יהיה האפוטרופוס הכללי על תקן המיודע, והדיווחים יידרשו להגיע אליו אחת לכמה זמן. מדובר בכניסה מיותרת לתוך תהליכים ביורוקרטיים שעלולים לעכב או למנוע פעולות חשובות בזמן אמת עבור הממנה.

בחירת התנאים

במסמך ייפוי הכוח המתמשך יכול הממנה לקבוע מספר דברים חשובים מאוד:

  • מתי בדיוק ייכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף.
  • מה תהיה הדרך המדויקת באמצעותה ייקבע שהממנה אינו כשיר יותר לקבל החלטות.
  • האם יהיה איש מקצוע (רופא), מעורב בקבלת ההחלטה על אי הכשרות.

מי שאינו מייצר ייפוי כוח מתמשך צריך לקחת בחשבון שכיום, רק מסמך מפורט וחתום על ידי רופא מומחה, יכול להגדיר את מצבו של אדם כבלתי כשיר, מדובר בהליך ביורוקרטי מסורבל שאינו שומר על כבוד האדם ולכן, חשוב מאוד להימנע ממנו.

טיפ מנצח לתהליך

הדרך הנכונה לקבוע מה יקרה איתנו ועם רכושנו במצב שלא נוכל לטפל בעצמו הינה באמצעות ייפוי כוח מתמשך. אם לא התקנתם ייפוי כוח מתמשך, אזי במקרה הצורך ימנו לכם אפוטרופוס והוא לא בהכרח ידאג לרצונותיכם. בייפוי כוח מתמשך המיופה פועל בהתאם להנחיות שנתתם לו תוך מימוש רצונותיכם.

אפוטרופוס או ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך מאפשר לממנה לקבוע ולתת הנחיות מדויקות, למיופה כוחו אותו בחר מראש, מרצונו החופשי. מיופה הכוח יקבל עליו את האחריות להוציא לפועל את הנחיות הממנה בהתאם למצוין בייפוי הכוח המתמשך. לעומת זאת, בהליך אפוטרופסות, יקבע בית המשפט, מי יהיה האפוטרופוס של האדם ויקבל החלטות הקשורות לנושאים של גוף ורכוש. החליטו אתם מה עדיף.

לסיכום

עו"ד חיים פרטוש הינו בעל הסמכה ייעודית לערוך ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון על פי החוק עוד משנת 2018. עו"ד חיים פרטוש ניסיון רב בעריכת ייפוי כוח מתמשך והוא מתנדב, בין היתר, במיזם האפוטרופוס הכללי "עו"ד יד" לסיוע למשפטי לאזרחים ותיקים בהתאם לתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרפוסות ועורך ייפוי כוח מתמשכים לניצולי שואה ללא עלות במסגרת המיזם. הניסיון והידיעות מאפשרות לחשוף בפני הלקוח את מערך השיקולים והתנאים שמתאימים לו לשם התווית עריכת ייפוי כוח מתמשך שישרת אותו בצורה אופטימלית בשעת הצורך.

עורך דין ייפוי כוח מתמשך
עורך דין ייפוי כוח מתמשך

שאלות ותשובות:

ייפוי כוח מתמשך הופך להיות רלוונטי ברגע שאדם מבין שקיים סיכוי לכך, שבשל מחלה או, בשל גילו, הוא עשוי להגיע למצב של חוסר בהירות מחשבתית, מצב קוגניטיבי המשתנה לרעה ואינו מאפשר קבלת החלטות עצמאית. ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף בדיוק ברגע אותו הגדירו מראש בייפוי הכוח, של חוסר יכולת קוגניטיבית לקבל החלטות.
במסמך ייפוי הכוח המתמשך יכול הממנה לקבוע מספר דברים חשובים מאוד: מתי בדיוק ייכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף, מה תהיה הדרך המדויקת באמצעותה ייקבע שהממנה אינו כשיר יותר לקבל החלטות והאם יהיה איש מקצוע (רופא), מעורב בקבלת ההחלטה על אי הכשרות.
המיודע הוא אדם עליו סומך הממנה, הוא יקבל דיווחים ממיופי הכוח אודות פעולות שבוצעו בשם הממנה. חשוב מאוד לדעת, במידה ולא ימונה מיודע, יהיה האפוטרופוס הכללי על תקן המיודע והדיווחים יידרשו להגיע אליו אחת לכמה זמן. מדובר בכניסה מיותרת לתוך תהליכים ביורוקרטיים שעלולים לעכב או למנוע פעולות חשובות בזמן אמת עבור הממנה.
מדובר בתיקון חשוב ביותר המשנה את המצב שהיה קיים עד לאותו יום. בעבר, אדם שהיה מאבד את היכולת לקבל החלטות באופן עצמאי, כשהדבר היה מאובחן, נדרשה המשפחה לפנות לבית המשפט שימנה לאיש אפוטרופוס. תיקון 18 לחוק קובע, אדם יוכל לבחור מראש את האנשים שיקבלו בבוא העת את ההחלטות במקומו, ולמנות אותם בהליך משפטי שאינו כולל מינוי אפוטרופוס בבית משפט.
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 12 ביקורות
×
js_loader