ייפוי כוח מתמשך הוא כלי חדש יחסית בעולם המשפטי, המאפשר לכם לשלוט בצורה טובה יותר בעתיד שלכם. כעורך דין לענייני מקרקעין אני רואה כיצד ייפוי הכוח המתמשך מגן לאנשים על הרכוש ומאפשר להם להזדקן בכבוד. במאמר זה אסביר לכם כיצד.
ייפוי כוח מתמשך – מה זה?
אני בטוח שנתקלתם פעמים רבות במונח "ייפוי כוח" אך ברצוני להגדיר אותו בצורה משפטית. פעולת ייפוי כוח היא פעולה משפטית, במסגרתה אתם מאפשרים לאדם אחר לפעול בשמכם. כך, למשל, תוכלו לייפות כוחו של אדם אחר לאסוף עבורכם חבילה מהדואר, לחתום על חוזה מסוים ועוד.
אני מניח שאתם יכולים כבר לנחש מה מהמשמעות של ייפוי כוח מתמשך. בעוד שייפוי כוח רגיל מסמיך אדם לקבל החלטה מסוימת עבורכם, ייפוי כוח מתמשך ממנה אדם אחר לקבל עבורכם שורת החלטות באופן רחב יותר. זאת, במצב בו אתם לא תוכלו כבר לקבל החלטות משפטיות בעצמכם. מי שנותן את ייפוי הכוח נקרא "הממנה" ומי שמקבל את ייפוי הכוח הוא "המיופה".
כמעט כל אדם יכול להיות מיופה כוח עבור אדם אחר. עם זאת, אציין כי מי שמשכיר דירה לממנה, מטפל בו או עורך עבורו את ייפוי הכוח, לא יוכל להתמנות למיופה כוח של אותו אדם.
3 סוגים של ייפוי כוח מתמשך
אני רוצה להצביע על 3 סוגים של ייפויי כוח מתמשכים שנוצרו במשפט הישראלי:
- ייפוי כוח מתמשך כללי: הממנה ייפה כוחו של המיופה לקבל עבורו את כלל ההחלטות המשפטיות – אישיות, כלכליות ועוד.
- ייפוי כוח לסוג החלטות מסוים: הממנה יכול למנות מיופה כוח שיקבל עבורו החלטות הנוגעות לעניינים אישיים בלבד דוגמת בחירת מקום מגורים, בית אבות וכו', עניינים רפואיים בלבד או עניינים כלכליים – מסחריים בלבד.
- ייפוי כוח להחלטות מסוימות: מדובר בסוג ייחודי יחסית של ייפוי כוח מתמשך במסגרתו הממנה לא מייפה כוחו של אחר לקבלת מגוון החלטות אלא לקבלת החלטות קונקרטיות המפורטות בכתב ייפוי הכוח המתמשך.
אני רוצה להדגיש כי בכתב ייפוי הכוח המתמשך הממנה יכול להעניק למיופה הכוח חופש באשר לקבלת ההחלטות, כל עוד הן מתקבלות כמובן לטובת מיופה הכוח. לחלופין, הממנה יכול להגדיר למיופה הכוח איזה החלטות לקבל (למשל: לא להסכים למעבר לבית אבות, להתאשפז בבית חולים מסוים ולא בבית חולים אחר, לא למכור את העסק וכן הלאה).
אילו החלטות מיופה הכוח לא יוכל לקבל?
חשוב לי להדגיש כי יש החלטות מסוימות שמיופה הכוח לא יוכל לקבל במקום הממנה. מיופה הכוח לא יוכל להצביע במקום הממנה, לא יוכל להמיר את דתו, לתת גט לאשתו או לכתוב עבורו צוואה.
כמו כן, ואלו ההחלטות שיותר מעניינות אותי, ישנה שורה של החלטות שמיופה הכוח לא יוכל לקבל אלא באישור בית משפט או אם צוינו במפורש בכתב ייפוי הכוח עצמו.
כך, מיופה הכוח לא יוכל לבצע פעולות בחסכונות הפנסיונים של הממנה, לחלק תרומות, הלוואות ומתנות עד 100,000 ₪, או כל פעולה אחרת ששוויה נע בין 100,000 ₪ ל-500,000 ₪, אלא אם כן הדבר מצוין מפורשות בכתב ייפוי הכוח המתמשך. אם הממנה כתב במפורש שהמיופה יוכל לעשות כן הפעולה תהיה מותרת. אחרת, מיופה הכוח לא יוכל לבצע אותה.
במסגרת הפעולות הכרוכות באישור בית משפט, ארצה להתמקד במיוחד בעסקאות במקרקעין – על פי חוק, מיופה הכוח לא יוכל לבצע עסקאות במקרקעין של הממנה, למעט שכירות קצרה, אלא באישור בית משפט.
כמו כן, המיופה לא יוכל לוותר על רכוש שהממנה אמור לקבל בירושה, לחלק מתנות, הלוואות ותרומות בסך 100,000 ₪ ומעלה או לבצע כל פעולה אחרת ששוויה עולה על 500,000 ₪ – אלא באישור מראש של בית המשפט.
עורך דין ייפוי כוח מתמשך – איך עושים את זה בפועל?
עד כאן סקרנו מהו ייפוי כוח מתמשך, מה יכול להיות כלול בו ואילו פעולות מחייבות אישור בית משפט וציון ספציפי בכתב ייפוי הכוח. כעת, אני רוצה לגעת בכתב ייפוי הכוח עצמו והליך עריכתו.
תחילה, חשוב לי להדגיש כי לא כל עו"ד יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך. רק מי שעבר הסמכה ייחודית מטעם לשכת עורכי הדין מוסמך לערוך ייפויי כוח מתמשכים. אני מוסיף כי לא מספיקה ההסמכה אלא נדרש ניסיון בתחום, ניסיון שיאפשר לעורך הדין לנסח עבורכם ייפוי כוח מדויק עבורכם שיענה על הצורך שלכם בייפוי כוח מתמשך.
בשלב הראשון אני מסביר ללקוחותיי על מהות הייפוי הכוח המתמשך ועל השלכותיו. לאחר מכן, אני מבין יחד איתם מה הצורך שלהם עליו בא הייפוי הכוח המתמשך לענות. אנו מסיקים איזה ייפוי כוח נכון יותר עבורם – כללי או ממוקד להחלטות מסוימות, עם חופש בחירה למיופה או עם הוראות כיצד לקבל החלטות מאת הממנה.
בשלב הבא אני אנסח מסמך ייפוי כוח מתמשך בהתאם לאותם צרכים שתיארתי. את המסמך אנסח בהתאם לכללים המשפטיים המחייבים בעניין, אצרף את כלל הנספחים הרלוונטיים ואחתים עליו את הממנה.
לבסוף, אפקיד את ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי. אני אבהיר כי עורכי דין יכולים להפקיד את ייפוי הכוח באופן מקוון בעוד שאנשים פרטיים לא יוכלו להגיש מקוון אלא יידרשו להגיש פיזית למשרדי האפוטרופוס הכללי.
מתי ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף?
לקוחות רבים שואלים אותי באיזה שלב ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף. התשובה היא שייפוי כוח מתמשך מקבל תוקף כאשר הממנה מגיע למצב בו הוא לא מסוגל יותר להבין ולקבל החלטות בנושאים לגביהם ניתן ייפוי הכוח. לחלופין, ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף במועד הקבוע בכתב ייפוי הכוח המתמשך עצמו.
חיים פרטוש משרד עורכי דין
מעוניינים לערוך ייפוי כוח מתמשך שיענה בדיוק על הצרכים שלכם? פנו אליי לקבלת שירותים משפטיים מהשורה הראשונה בתחום.
אני, עו"ד חיים פרטוש, מתמחה בדיני מקרקעין ובעל ניסיון רב בעריכת ייפוי כוח מתמשך בהתאם לצרכים של כל לקוח. אצלי תקבלו שירות כולל בשיטת ONE STOP SHOP, המציע את כלל השירותים המשפטיים במקום אחד. במסגרת כך, אערוך אעבורכם את מסמך ייפוי הכוח וגם אוודא בהמשך הדרך את יישומו. צרו קשר והצטרפו לכלל לקוחותיי המרוצים.